Mitä on Rogaining

Juuret Australiassa

Rogaining-suunnistus on peräisin Australiasta. Yliopistot järjestivät vuorokauden kestäviä vaelluksia, joiden rasteilla sai käydä haluamassaan järjestyksessä. Kilpailulajiksi rogaining muodostui 1970-luvulla, jolloin perustettiin ensimmäiset lajiliitot.

Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut käytiin Australiassa vuonna 1992, jolloin mestaruuksista taisteli 194 kilpailujoukkuetta. Alkuaikoina suomalaisista parhaiten on menestynyt hämeenlinnalainen Iiro Kakko, joka ylsi vuoden 1996 mestaruuskilpailuissa kuudenneksi ja voitti kaksi vuotta myöhemmin maailmanmestaruuden Kanadan Kalliovuorilla.

Rogaining

Rogaining-kilpailuissa liikutaan 2–5 henkilön joukkueilla sarjasta ja kilpailusta riippuen yleensä kahdesta tunnista vuorokauteen. Kilpailijoiden tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä käymällä eriarvoisilla rasteilla haluamassaan järjestyksessä annetun ajan puitteissa.

Kisa huipentuu muutamia minuutteja ennen ajan loppumista viimeisten kisajoukkueiden kiiruhtaessa maaliin. Parhaiden oletetaan ehtivän taivaltaa vuorokauden aikana noin 130 kilometriä.

Kilpailijat saavat palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään ja vaihtamaan varusteitaan milloin vain. Pitkäänkin kilpailuun voi hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija, sillä maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia ja pitää taukoja niin paljon kuin haluaa. Voittopalkintoja tärkeämpää on rastien löytämisen riemu, hyvä tunnelma ja uusien ystävien tapaaminen.

Laji sopii niin suunnistajille ja seikkailu-urheilijoille kuin tavallisille kuntourheilijoille, partiolaisille, retkeilijöille ja kaikille muille ulkoilusta innostuneille.