Talvi yllätti rogaajat Nuuksiossa

Lähtö tapahtui luontokeskus Haltian kentältä Nuuksion pitkäjärven rannalta. Kuva: Johanna Olli

Kauden toinen rogaining-tapahtuma, Espoossa järjestetty Nuuksion talvipäivä -rogaining keräsi heti ensimmäisenä järjestämisvuonnaan yli 300 osallistujaa etsimään rasteja Nuuksion kansallispuiston komeista maisemista.

Maastossa oli keskimäärin 32 senttiä (eli käytännössä 20–45 cm) lunta, mikä aiheutti yllättävän suuren reitinsuunnitteluhaasteen pääosin jalan liikkuneelle kilpailijajoukolle. Suurin osa kommentoikin maalissa, että reittisuunnitelmaa joutui lyhentämään jopa puolella. Ongelmia oli yhtä lailla kokeneemmilla kuin ensikertalaisillakin, joita oli mukana ihaduttavasti ainakin kolmisenkymmentä.

Rogaining ei ole vain suunnistusta

Les Köykäset. Kuva: Johanna Olli

Kolmen tunnin kilpailussa eniten pisteitä (90) keräsivät Les Köykäset eli kokenut roga- ja ultra-kaksikko Tomi Mäkelä ja Mikko Kolehmainen. Toiseksi sijoittuneet Tyrrin tumput (Iisak Helander ja Akseli Toikka) jäivät kärjestä 24 pistettä.

Köykästen kovimpana haastajana metsään lähtenyt huippusuunnistajien joukkue Ponchailvekset juoksi kilometreissä jopa enemmän kuin voittajajoukkue, mutta heikompi reittisuunnittelu ja liian hidas reagoiminen odotettua hitaampaan vauhtiin vei joukkueen seitsemän minuutin verran yliajalle. Tämä oli hyvä osoitus siitä, miten olennaista rogainingissa on paitsi suunnitella reitti tarkasti myös osata muuttaa suunnitelmaa tarvittaessa nopeastikin.

Paras sekajoukkue oli kokonaiskilpailussa viidenneksi sijoittunut Ankara lintu (Saku Streng ja Suvi Tiainen). Naisista kolmessa tunnissa eniten pisteitä keräsivät Tytöt tunkkaa tykimmin eli Sanna Viitanen ja Laura Järvinen.

Melkein maalikameraratkaisu

Team Tupsukorva. Kuva: Jarmo Koskela

Kuuden tunnin kisan voitosta käytiin todella tiukka taistelu. Kärkikolmikko tuli maaliin puolen minuutin sisällä ja lähes samoilla pisteillä. Tarkistuslaskennan jälkeen voittajaksi selvisi Aivan raato eli Mikko Eklund ja Jussi Ernamo 138 pisteellä. Heistä viisi pistettä jäivät sekä Team SaTa (Pasi Sarilampi ja Jukka Tani) sekä Jankon Betoni (Kimmo Berg, Veli-Pekka Kuutti). SaTa sai hopeasijan vain 35 sekunnin erolla.

Kisan ehkä vaikuttavimman suorituksen teki Team Tupsukorva eli Auli Packalén ja Tanja Viskari, jotka sijoittuivat kokonaiskilpailussa neljänneksi ja voittivat naisten sarjan 35 pisteen erolla. Tupsukorvat etenivät hiihtäen (muutamaa mäelle kiipeämistä lukuunottamatta), Auli metsäsuksilla ja Tanja latusuksilla. Näin ratamestarin arviot pitkien metsäsuksien sopimattomuudesta Nuuksion maastoon osoittautuivat aivan vääriksi.

Vain viisi pistettä Tupsukorvista jäi sekasarjan voittaja, Kenokefalos eli Jukka Nyblom, Sirkka Särkioja, Jaakko Kallio, Mikko Mutka ja Pekka Parviainen.

Suksilla sujuvammin?

Ylivoimaisesti suurin osa kilpailijoista oli liikkeellä jalan. Muutama tiimi hyödynsi lumikenkiä osan tai koko matkan ajan, yksi eteni liukulumikengillä ja yksi backcountry-suksilla. Team Tupsukorvan menestys ehkä innostaa ensi vuonna mukaan enemmänkin suksijoita.

Osallistujat tuntuivat tapahtuman jälkeen niin tyytyväisiltä, että jos ihmeitä ei tapahdu, niin ensi vuoden maaliskuussa järjestetään II Nuuksion talvipäivä -rogaining.

TULOKSET  | Live-tulokset ja reitit

Kuva: Johanna Olli

Rogaining-kausi jatkuu Jyväskylässä 17.3. pidettävällä III Jäärogainingilla. Jos Keski-Suomen komeat talvimaisemat eivät innosta, niin seuraavana päivänä pääsee kaupunkirogaamaan Turku Rogaining Wintersprintissä.

You may also like...