Monen haasteen SM-kisat Ylläksellä

Anu Uhotoinen ja Jaakko Mäkelä keräsivät suomalaisjoukkueista eniten pisteitä 24 tunnin SM-sarjassa.

Anu Uhotoinen ja Jaakko Mäkelä keräsivät suomalaisjoukkueista eniten pisteitä 24 tunnin SM-sarjassa

Rogainingin suomenmestaruudet ratkoittiin tänä vuonna Ylläs Outdoor Weekin yhteydessä Äkäslompolossa. Teemana oli ”ei ihan mennyt niin kuin Stromsössä”, mutta kirjavien vaiheiden jälkeen mestarit saatiin kuitenkin selville.

Kilpailun ajankohta ei ollut paras mahdollinen, kun Outdoor Weekillä oli tarjolla myös pidempää polkujuoksua, kairacrossia ja mtb-kisaa. Lisäksi kesä oli muutenkin täynnä tapahtumia Lapissa ja Ylläksellä (Kairacross Vätsärissä, Lapland O Week ja Tunturisuunnistus Ylläksellä, jne.) Pitkien kisojen suurkuluttajille, kuten Marko Vapa ja Heikki Hihnala tämä ei välttämättä ollut ongelma, mutta massojen ohjelmaan kisojen runsaus varmasti vaikutti.  Koranatalven jälkeen rajoitukset olivat hellittäneet, mutta silti osa pienestä ulkomaalaisten joukosta ei päässyt maahan.

Näistä lähtökohdista 118 maastoon lähtenyttä osallistujaa (36 joukkuetta, 75 osallistujaa 24 tunnin sarjassa) oli vain pieni pettymys. Valitettavaa oli, että mtb-sarjan hienolle reitille lähti vain 5 paria.

Maasto tarjoili jopa kokeneimmille Ylläksen käviöille uusia alueita varsinkin eteläosissa, jossa erityistä ”kiitosta” saivat Niesakeron ”hieman” kiviset rinteet. Reitinvalintaa oli tarjolla runsaasti ja kaikilla tuntui olevan ihan oma suunnitelma. Radasta kertoo ehkä eniten se, että viiden kärkijoukkueen reiteille osuivat kaikki kartalta löytyvät rastit. Mikään reitti ei ollut itsestään selvyys.

Eniten pisteitä kaikista keräsi Liettualainen Baltu lokys (262 p). Suomalaisista eniten pisteitä keräsi xxx:n tarkistuksen jälkeen sekasarjan voittaja Suunta-Sepot (248 p) voittaen miesten sarjan ykkösen, aina vauhdikkaan Free Adventuren (241 p) vasta tarkistuksen jälkeen. Naisten pääsarjan voiton vei 208 pisteellä Team Iida Finland.

8 tunnin mtb-kisaan saatiin kokoon vain sekasarja, jossakoko kisan isoimman potin kerästi Free Adventure (149 p).

Kisajärjestelyt olivat kommelluksia täynnä ja niistä voi lukea lisää loppuraportista. Yhteistulokset ovat täällä ja suorituksia voi vertailla Gps-punchissa, Kuvia ja tunnelmia löytyy Suurten seikkailijoiden Instagram– ja Facebook-tileiltä.

Kiitoksia kaikille osallistujille ennen kaikkea kärsivällisyydestä. Me palaamme parempana versiona muutaman vuoden päästä. Jotta järjestelyt toimisivat tulevaisuudessa paremmin, olemme
hankkineet täydellisen SportIdent-setin Rogainingiin (200 korttia, 130 leimasin, yms.) ja vuokraamme sitä edulliseen hintaan syyskuusta lähtien. Myös tulospalvelu on vihdoin saatu
toimimaan (varsinkin uusien leimasimien kanssa) ja jatkossa se toimii myös Gps-punchin kanssa. Kysy lisää: jukka.tienhaara@maailmasta.fi tai hvalasma@gmail.com.

Teksti: Harri Valasma

You may also like...